22 september 2007

Hormonernas karusell

Det märks så tydligt att skolan har börjat och med den förkylningarna. S har haft blodsockervärden som studsat hit och dit, upp och ner på ett oförutsägbart sätt. Men de förkylningar som är i omlopp nu, har nog S haft förut eftersom det bara märks på blodsockerhoppandet och lite snörvlande. Ingen feber, ingen hosta, ingen huvudvärk. (Än i alla fall.)

Men förkylningarna följer inte mönstret längre.

Eftersom högt blodsocker som inte kan förklaras med kolhydrat/insulin-balans hos S beror på antingen stress, stillasittande, sjukdom eller konkurrerande hormoner, finns det inte mycket att välja på. Jag tror det är den sista punkten som ställer till det. I somras var det tydligt att tillväxthormonerna konkurrerade med insulinet för att få komma in i cellerna. Tillväxten sker på natten, när barnet sover. Och blodsockret steg varje natt, nästan oavsett hur mycket S rört på sig dagen innan.

Men nu växer inte S så mycket att det märks på blodsockret. Däremot är puberteten på gång och med den en massa hormoner. Antagligen är det något eller några av dem som också konkurrerar med insulinet eller andra hormoner som är inblandade i den molekylära processen i cellerna. Så blodsockret blir oförutsägbart. De snabba humörsvängningarna som inte beror på blodsockret har däremot fått en god förklaring. S börjar bli stor.

Inga kommentarer: