26 juni 2010

Sommarlov igen

Nu är det sommarlov igen. I år är det femte gången sedan diabetesdebuten. Vi börjar kunna det här nu, men ändå blir det samma sak varje år: sovmorgon=sen frukost=skuttande blodsockervärden=rekyl=högt = sura barn.

Men i år har vi pumpen till hjälp. Den, och en envis S, gör det lättare att möta topparna som kommer när det är regnigt/tråkigt/slöa i solen-igt utan att riskera alltför lågt när det är aktivt, bad, lek, skutt och spring.

Jag är så stolt över S, som själv fattar att ett blodsocker på 20 bäst botas genom att ta extra insulin, dra upp basalen och gå ut och jogga. Sen låg det fin-fint resten av den dagen och halva nästa.

Blodsockret avslöjar mycket. Infusionssetet ska fyllas på och grejorna bytas ut ungefär var tredje dag. När det är 6-8 timmar kvar till 72 timmar, börjar blodsockret krypa uppåt. Nästan varje gång! Bra att vi vet det nu, så att vi inte börjar kompensera. För så snart S fått fräscht insulin i pumpen, sjunker det.

En bra sak till med pumpen är att vi har bättre koll på doserna och om S har tagit måltidsdosen. För både insulin- och blodsockerkurvor loggar vi in på Diasend, där även kliniken kan kolla värdena. Så otroligt bekvämt. Vi kan göra profil och sånt, men slipper fylla i massa papper och skriva fel. Det går att diskutera över telefon med läkare/sköterska och de ser vad vi ser.

Det här ska nog gå väldigt, väldigt bra till slut.

Inga kommentarer: