09 augusti 2007

Äppel päppel pirum vaniljsås?

Äppelsäsongen har börjat och äppelpajerna börjar sprida sin doft i grannskapet. Vi testade ett nytt recept i går, taget från havregrynspaketet:

Blanda 3 dl havregryn, ½ dl socker och 1 msk kanel. Tillsätt 75 g smör/margarin ( jag gjorde det i matberedaren, med plastkniven). 4-5 äpplen (skalas ev. och klyftas) och läggs i en smord form. Degen smulas över. In i ugnen på 225°C (205-210 för varmluft) i 20 minuter ungefär.

Vaniljsås blev en funderare. Det är väldigt mycket socker i den. Så jag vispade grädde (Keldas mellangrädde) med 2 tsk vaniljsocker (det är florsocker...) och serverade till.

Resultatet blev mycket bra, men jag undrar just om det inte borde gå att ta bort sockret helt eller halvera mängden till 2 msk. S tyckte det smakade för sött.

Fördelen med att blanda kanelen i smeten är att det inte går åt så mycket socker. Före diabetesen brukade jag skaka äppelklyftorna i socker-kanelblandning.

S la på en extra enhet insulin. Blodsockret hade sedan inget emot efterrätten!

Inga kommentarer: