19 oktober 2008

Glöm inte världsdiabetesdagen i år!

Världsdiabetesdagen - World Diabetes Day - har även i år temat Barn. Jag har hämtat bannern från den sidan.

I Sverige får i genomsnitt två barn diagnosen diabetes mellitus typ 1 - dagligen. Hur många vuxna som får typ 2 dagligen vet jag inte, men det jag vet är att det är skillnad på typ 1 och typ2 och att typ 2 är mycket vanligare. Typ 2 kan hos många behandlas genom kost och motion. Typ 1 måste behandlas med insulin - livet ut.

Diabetes typ 1 innebär att den egna insulinproduktionen har lagt av. För typ 2 handlar det mer om att insulinproduktionen inte är tillräcklig eller att cellernas insulinkänslighet har minskat. Tidningarna är inte så duktiga på det här, så när det kommer en "mirakelmedicin" som kan "bota diabetes" handlar det i 99 fall av 100 om typ 2 (som för en del kan botas genom att äta bättre och motionera). I det hundrade fallet handlar det om stamceller och transplantation - vilket fortfarande är på forskningsstadiet.

Jag drömmer om den dagen då stamceller och transplantation finns som klinisk behandling för diabetes typ 1. För att komma dit behövs mer forskning. Men det kostar pengar. Här, hos Svenska Diabetesförbundet, finns information om aktuell forskning som finansieras av deras Diabetesfonden. Rolf Lufts stiftelse för diabetesforskning är en annan viktig donator till forskning omkring diabetes. Rolf Luft har varit banbrytande inom diabetsforskningen. Han avled förra året - ännu aktiv inom forskningen trots sina 93 år.

Jag tänker ägna årets diabetsdag till att informera minst fem människor om diabetes typ 1.

2 kommentarer:

Lena Lindbäck sa...

Hej hoppas det går bra för er! Det där med infektioner, ketoner och vobblande sockervärden har vi ännu inte råkat ut för. Det verkar jättejobbigt! Dottern (13) är fortfarande i remission och har framför allt problem med lågt socker vid träning.

Jag har också bannern för Världsdiabetesdagen på min hemsida. Och din ide om att ägna dagen åt att informera minst fem personer om vad diabetes är tycker jag var lysande. Jag snor den rakt av!
;-)

Däremot är jag sent ute, den dagen var ju igår, men bättre sent än aldrig. Dessutom ska jag göra en kort lista över vad diabetes är och vad det innebär och lägga på min sida. Plus länkar till att läsa mer.

Ha det gott!
//Lena i Boden

Förälder sa...

Hej!

Tja, det blev inte riktigt som vi tänkt oss. Diabetesdagen firades genom att åka till akuten pga. alldeles för mycket ketoner...