29 september 2008

Den förrädiska fullkornspastan

Fullkornspasta, italieninspirerat "småplock" och grönsaker gör susen lite väl mycket för blodsockret. Eller rättare sagt - det ger inte tillräckligt med snabba kolhydrater för S om vi äter det till kvällen. Däremot är lite chips + dip framför TV:n en fredag kväll alldeles utmärkt eftersom S har gympa på fredagar. Blodsockret stabiliseras - sjunker inte under natten.

Blodsockermönstret har förändrats rejält. S behöver väldigt mycket mer insulin på morgonen nu än tidigare. Förmodligen är det en kombination av hormoner, dygnsvariation och vad som finns på bordet. Det har nämligen börjat bli rätt mycket mackor plus O'boy (den sockerfria). Nog märks det att S kommit in i puberteten alltid!

Till kvällsmaten däremot, behövs mycket, mycket mindre insulin. Särskilt om vi äter fullkornspasta.

Egentligen är det logiskt. Pasta är i sig långsamma kolhydrater. Idrottare i uthållighetssporter som längdskidåkare, brukar ju ladda upp sig med enorma lass spaghetti. Fullkorn gör kohydratutsläppen till blodet ännu långsammare. Om S då väljer att inte dricka mjölk till maten, finns i princip inga snabba kolhydrater de närmsta två timmarna. Så det blir ofta lite frukt eller glass eller en extra smörgås till kvällsmat eller efter ett tag.

Så - fullkornspastan åker ut. I fortsättningen kör vi på vanlig, hederlig durumvetespaghetti!

Inga kommentarer: