15 oktober 2007

Myter och lögner - fakta om diabetes?

När jag sökt lite på Google för att se om den här bloggen ger träffar (vilket den knappt gör, i alla fall inte högt), har jag hittat diverse påståenden och halvsanningar om diabetes.

Tyvärr innehåller Internet ett stort urval myter och rena lögner, även om diabetes. Den här länken till exempel. Inte för att det är någon direkt lögn, men det är en felaktig sammankoppling av dålig kost och diabetes typ 1. Ingen påstår direkt att föräldrar som låter sina barn äta dålig mat blir diabetiker - typ 1 - men kopplingen finns där, outtalad.

Sånt här sprider myter och halvsanningar som till sist blir rena lögner. Det är då folk får för sig att barndiabetes "går över" eller att barn får diabetes "för de ätit så mycket godis". I vårt fall kan det inte vara mer fel, det där med kosten. S har alltid gillat grönsaker och inte varit överförtjust i godis och andra sötsaker. Vi har lagat mycket mat själva och S har ätit med god aptit - även "nyttig" mat som innehåller mycket vitaminer och fibrer.

Tyvärr är vissa mindre seriösa aktörer på webben inte så noga med vad de sprider för myter. I slutänden drabbar det alla oss som har ett barn som är diabetiker eller som själva har diabetes. Jag efterlyser mer fakta och mindre tro coh tyckande! World Diabetes Day - Världsdiabetesdagen - behövs verkligen. Jag ska också försöka uppmärksamma den, den 14 november.

Inga kommentarer: