08 november 2007

"Barn får inte ta insulinspruta i matsalen"

Läste just en artikel från Barometern om ett barn som inte får ta sitt måltidsinsulin i matsalen. Horribelt! Jag blir riktigt upprörd, barnet ska inte behandlas mer annorlunda än nödvändigt. Bara för att barnet inte har sitt insulin i bukspottkörteln utan i en spruta, ger inte det rätt att köra ut barnet därifrån!

Motivering: andra barn störs.

Undrar just om de skulle hindra en astmatiker från att ta Bricanyl vid ett anfall i samma matsal... USCH vilken okunnighet och klumpighet. Jag är glad att jag inte har barn på den skolan.

Barnet i fråga var tvungen att ta insulinet innan lunchen och sen ställa sig i kön. Förr i tiden skulle insulinet tas 30 minuter innan måltid, varken mer eller mindre. Moderna måltidsinsuliner verkar inom tio minuter. Det kan ta längre tid än så i en matkö. Gissa vad som kan hända?

Just det. Svår känning och i värsta fall medvetslöshet.

En och annan på den där skolan behöver absolut en grundläggande utbildning i vad diabetes är. Diabetesmottagningen kan hjälpa till, skolsyster kanske kan informera. Annars finns bra information här - på sajten Diabetes i skolan. Eller här, hos sjukvårdsrådgivningen. Här finns också bra info, hos Svenska Diabetesförbundet.

Det blir allt tydligare för mig att en internationell diabetesdag - world diabetes day - är nödvändig till och med i Sverige, där det ändå är många barn som får diagnosen varje år. 14 november. Lägg den dagen på minnet och berätta för alla du möter att det är den dagen, att den finns för att uppmärksamma diabetes. Om vi alla som har diabetes i familjen på ett eller annat sätt berättar för fem personer om diabetes, varje år, så kommer snart hela Sverige att känna till vad det innebär. Då slipper vi förhoppningsvis såna vansinniga skolbeslut om att barn inte ska få ta sin livsnödvändiga medicin.

Inga kommentarer: