03 november 2007

Lägg 14 november på minnet!

Världsdiabetesdagen - 14 november - har erkänts av FN som den dag då diabetes uppmärksammas. Svenska Diabetesförbundet har info om den första världsdiabetesdagen. I andra länder organiseras "walk for diabetes", alltså att människor samlas och går tillsammans för att visa på att diabetes är en sjukdom som blir allt vanligare (tyvärr).

Även i Sverige behöver fler få information om "barndiabetes" - diabetes typ 1, tycker jag. Än lever en massa dumma förutfattade meningar kvar, som att det växer bort, att diabetiker aldrig får äta socker, att de ska ha sin medicin (insulin) om de får känning och annat konstigt. Och att det inte är samma sak som typ 2-diabetes, som i många fall kan klaras med hjälp av kost och motion. En typ 1-diabetiker måste medicinera livet ut och sköta kost, motion och sömn samt vara uppmärksam på vad mat och dryck innehåller.

Så lägg 14 november på minnet. Jag ska försöka göra vad jag kan den dagen, för att sprida information om typ 1-diabetes. Mer info om diabetes finns i länkarna här på sidan.

2 kommentarer:

Daniel Arenholm sa...

Besök gärna www.diabetesdagen.se

Förälder sa...

Tack för länken! Ska lägga till den i listan.