11 juni 2008

Orsaker till diabetes hos barn - så fel det kan bli

I Expressens söndagsbilaga den 8 juni i år, fanns ett par mycket bra reportage om barn som har diabetes (typ 1) och hur de upplever det. Tyvärr kan jag inte hitta den på nätet. Som vi alla vet, vi föräldrar till barn med diabetes (typ 1), finns det vanliga missuppfattningar mellan de olika sorterna typ 1 och typ 2. Det är så olika sjukdomar så de borde inte heta samma sak egentligen!

Diabetes typ 1 (kallades förr barndiabetes) orsakas av att de celler i bukspottskörteln som producerar insulin (betacellerna), förstörs av någon orsak, t.ex. genom att kroppen tror att betacellerna är virusinfekterade och bekämpar dem. Kroppen kan alltså inte producera insulin själv, inte alls, utan insulin måste tillföras utifrån t.ex. genom sprutor eller pump.

Diabetes typ 2 (kallades förr åldersdiabetes) är i stället "insulinresistens" och/eller för låg produktion, vilket i många fall kan behandlas rätt bra genom kost och motion. En del typ 2-diabetiker behöver alltså inte tillföra insulin utifrån. Den här typen är helt klart vanligast, har en stor ärftlig komponent och sjukdomens förlopp är i stor grad beroende av "livsstilen". Alltså stort intag av onyttig mat och lite motion.

Expressen har skrivit rätt mycket om det här och här. Men i tidningarna blandar de väldigt ofta ihop de olika sjukdomstillstånden. Tyvärr är det inte inte bara tidningarna som gör det - hur många är vi inte som fått höra "jahaaa, har ditt barn ätit för mycket socker!" eller "jamen det går väl över när han/hon blir större" och annat konstigt.

För en tid sedan stod en notis i flera tidningar om en studie om hur diabetes typ 1 eventuellt skulle vara orsakad av faktorer i barnets omgivning, som komjölk. Aftonbladets lilla notis blev den här, där de slår fast Orsaken till diabetes. Så fel det kan bli. Ännu är inte forskarna framma vid att ha hittat alla de faktorer som i de olika fallen skulle kunna vara en av flera bidragande orsaker till diabetes typ 1.

Sånt här gör mig så trött. Jag har skrivit om det tidigare här bloggen, om alla missuppfattningar och feltolkningar som sprider myter och lögner om barn med diabetes. Egentligen borde alla vi föräldrar, anhöriga och personer med diabetes typ 1 trycka på för en rejäl informationskampanj, se till att utbilda både skolsköterskor, journalister och självutnämnda hälsoprofeter om skillnaderna mellan livsstilsdiabetes (typ 2) och insulinberoende diabetes (typ 1).

Men vem orkar, när diabetesen tar så mycket tid och kraft?

Inga kommentarer: