18 juli 2007

Bra och dålig mat

Jag skrev tidigare om "diabetesmat" och "sockerfritt" och tyckte att det var lite fånigt att ta bort sockret men inte vetemjölet. Tack vare GI-trenden finns i dag ett stort utbud av mer eller mindre GI-smart mat. GI är som ni väl vet Glykemiskt Index, ett mått på hur snabbt livsmedlets kolhydrater tas upp som socker i blodet. GI kan användas som stöd till diabetiker för att välja livsmedel och komponera måltider. För den som är intresserad finns mer om GI hos Livsmedelsverket. Nu har ju GI och Atkins och Stenålderskost och annat "mumbo jumbo" blivit hälsokosttrendigt, men inget ont som inte har något gott med sig, som det heter - det kryllar av GI-bröd, GI-energi-blandningar, fullkornspasta, fullkornsflingor (varning för sockerinnehållet i dem förresten), fullkornsvetemjöl och fiberfilmjölk. Tyvärr lurar en hel massa socker och vetemjöl i de här produkterna också. Det gäller att läsa ingredienserna väldigt noga.

När vi väl hittat mat som S kan äta utan att behöva kompensera med mer insulin, gäller det att den är tillräckligt aptitlig. Hur gott är det egentligen med fullkornsspaghetti som är alldeles bruna och klibbiga? Nä, inte särskilt. Men det finns några knep... ska radda upp dem här nedanför.

Jag tänkte göra en lista på mat och måltider som fungerar för oss - det är inte säkert att samma sak fungerar likadant på någon annan men det är värt att prova.

Pannkakor på fullkornsvetemjöl.
- förbered genom att ställa fram gurk- och morotsstavar i en skål på bordet
- stek två-tre pannkakor, sen får barnen sätta sig och gör resten av pannkakorna medans barnet/barnen sitter vid bordet
- servera lågkalorisylt eller Canderel strö till
Knepet är att få barnen att äta grönsaker till pannkakor. S vägrar äta ärtsoppa, annars är det ett mycket bra alternativ för sockerkurvan.

Fullkornspasta.
- salta mer än till vetepasta (använd gärna "hälsosalt" för att minska natriumintaget)
- eller lägg i en buljongtärning i kokvattnet
- snabbmakaroner finns i fullkornsvarianten och smakar tillräckligt bra utan buljong
- fullkornspasta med dinkel låter verkligen som GI-säljargument, men tilltalar S som äter den med god aptit

Bröd.
- läs noga på förpackningen, det är inte bara socker som är socker utan också sirap, glukos, vetemjöl med mera
- det finns bröd som går att rosta, t.ex. med havre eller grahamsmjöl och som inte höjer så mycket
- variera

Godis.
- Dietorelle fungerar bra, enda nackdelen är den laxerande effekten godiset har om S äter för mycket. Men just det här märket fungerar, för att S inte behöver vänta tills efter maten och inte behöver kompensera med insulin. (Tyvärr har de bytt leverantör, så varken Coop eller ICA i närheten har det. Jag ska fortsätta undersöka saken.)
- Chips, popcorn m.m. fungerar om S tar ett par enheter innan godisfrossan och en eller två enheter efteråt. Det höjer, massor, men långsamt pga. allt fett. Fast nån gång måste också S få äta sånt. Nu finns en sort "fullkorns"-chips. De fungerar hyfsat, men höjer också en hel del. Grejen med dem är att det är mer fibrer, så S ligger högt längre.
- Chokladbollar, men med kokos i stället för pärlsocker, fungerar om S tar en extra enhet.
- Rostade kikärter. Gott, men finns inte överallt. Mycket fibrer, lite socker. Mycket salt.

(fortsättning följer, nån annan gång)

2 kommentarer:

enAnnan sa...

Åh vad intressant att läsa.
Suger i mig av allt..
Och hoppas på en fortsättning snart..
:)

Förälder sa...

Tack!

Jodå, det blir en fortsättning, senast när jag hört från dietorelle-distributören.