22 juli 2007

Mera mat på våra fat!

Jag är ytterst tacksam för att vi har varit intresserade av matlagning redan innan barnen kom. Det blir så mycket enklare att tänka ut bra måltider, eftersom vi både känner till och kan styra innehållet i måltiderna. Som nyblivna diabetesföräldrar kämpade vi på som små illrar för att laga nyttig mat och tog bort i princip allt med socker och vetemjöl i dieten.

Vid första kontrollen efter utskrivningen hade S ett mycket fint och lågt HbA1c. Så fint och lågt att läkaren tyckte att vi väl inte behövde vara så förfärligt stränga med maten och insulinet. Då vågade även jag (som varit mest diktatorisk i sockerutrensningen) släppa lite på dietreglerna. Vi sökte kunskap överallt och så småningom vågade vi pröva lite andra saker; vågade experimentera lite för att se vad som hände om vi till exempel bytte ut vetemjölet mot fullkornsvetemjöl i sockerkaka eller kompenserade med mer insulin till födelsedagskalas.

Det här fungerar bra fortfarande:
- havregryn och vatten i stället för ströbröd och mjölk till köttfärsbiffar/köttbullar/köttfärslimpa
- kanelbullar med grahamsmjöl + fullkornsvetemjöl och inget socker uppepå men med lite mindre socker i degen och inuti (grundreceptet är från foldern "Mat vid diabetes. Bra mat för barn" som vi fick på sjukhuset och som ges ut av Svenska diabetesförbundet)
- eget matbröd med olika sorters mjöl, havregryn, solrosfrön mm
- fullkornsmjöl i såsredningar och stuvningar
- grönsaker till varje måltid (även pannkakor som jag skrev om tidigare)
- glass på badstranden när sockret sjunker (utan enhet för det mesta, men det varierar med värme och aktivitet under dagen)
- naturell yoghurt smaksatt med outspädd Fun light-saft
- light-läsk
- vatten till maten (S dricker sällan mjölk till maten pga. magknip)
- Valios filbunke
- laktosfri mjölk som innehåller mindre socker (pga. lätt laktosintolerans)
- ganska fasta tider även nu på sommarlovet (måltiderna serveras ganska regelbundet med någon timmes förskjutning beroende på hur dagen började och vad vi gjort)

...ja, listan blir lång och längre blir den allteftersom!

Inga kommentarer: