25 juli 2007

Grahamsmozzarellapizza med matberedare

Kvällens måltid var ovanligt lyckad smakmässigt. Det återstår att se hur den påverkade blodsockret. Receptet är baserat på vanlig scones-deg och är precis lagom anpassat till en standardstor långpanna. Jag använder matberedare för att det går fort och blir mindre kladd och är nästan nödvändigt för att mozzarellan inte ska bli kladdiga klumpar. Det går att använda rivjärn också, men risken är att barnen lär sig nya svordomar på kuppen. ;-)

Grahamspizza
(hel långpanna = minst 4 portioner)

Tomatsås:
1 burk (400 g) krossade tomater
c:a 2-3 msk tomatpuré (ev. mer)
1 skalad vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
torkad oregano eller basilika

Deg:
2 dl grahamsmjöl
4 dl fullkornsvetemjöl
3 tsk bakpulver
75 g margarin
2 dl vatten

Fyllning:
400 g mozzarellaost OBS! den fastare sorten, inte den som ligger i vatten
tomatsås (se ovan)
t.ex. skinka, färsk tomat, (färsk) champinjon, paprika, bacon, lök, salami, tonfisk, kyckling, banan - det går att variera helt efter tycke och smak. (Ta inte alla ingredienserna på en gång bara...)

Tips 1: baka pizzan tillsammans och välj ut själv vad som ska vara på just "din" bit om ni inte kan komma överens om fyllningen
Tips 2: matberedare är näst intill nödvändigt för mozzarellan
Tips 3: skivad champinjon, lök och bacon bör stekas lite innan de läggs på pizzan
Tips 4: tunna skivor av parmaskinka eller färska basilikablad läggs på efter att pizzan är gräddad, för att inte torka ihop

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 225°C eller 205-210°C för varmluft.
  • Lägg i alla ingredienserna till tomatsåsen i matberedaren, med den vassa kniven monterad. Kör ihop såsen till önskad konsistens och för över till en skål. För fastare sås, ta mer tomatpuré eller sila av vätskan från de krossade tomaterna.
  • Skölj av och torka av delarna till matberedaren. Dela mozzarellan i så stora bitar att de går ner i blandarröret. Riv mozzarellan med rivjärnet till matberedaren (stora hål om det går att välja). Det brukar bli en klump kvar, men smula ner den i den rivna mozzarellan (som inte ser riven ut, utan pulvriserad). För över till en egen skål. (Smaka gärna, men ät inte upp för mycket för 400 g är precis lagom för att täcka pizzan.)
  • Skölj av matberedarens skål och lock igen. Förbered fyllningen genom att skiva grönsaker och steka det som behöver stekas. Ha ev. i lite matolja i långpannan för att pizzan ska gå lättare att ta loss.
  • Lägg i mjölet, saltet, bakpulvret och margarinet delat i 6-8 bitar i matberedaren med vassa kniven monterad. Kör matberedaren tills blandningen är mer grynig och liksom fastnar på kanterna. Tillsätt vattnet och kör ihop degen tills den åker runt i en korvliknande klump. Då är den färdig.
  • Knåda ut degen i långpannan, börja i mitten. Lägg sen på tomatsås (ett tunt lager, det blir för blött annars), valda ingredienser samt riven mozzarella.
  • Grädda i mitten av ugnen c:a en kvart. Det gör inget om pizzan står framme en stund innan den äts.
Tips 5: Spara tomatsåsen som blir över och servera kall till pizzan för den som vill ha mer smak.
Tips 6: Det som eventuellt blir över, sparas i kylen och äts kall nästa dag. Passar även som utflyktsmat!

Inga kommentarer: